Kommentarer til ny læreplan |
Ny læreplan med klare målEn tydeligere plan med færre detaljer og klare læringsmål for de ulike fag og
trinn. Det er kjernepunkter i den nye læreplanen for grunnskolen og videregående
opplæring... |
Mer fornøyd med nye læreplanerOslo (NTB-Tone Hertzberg): Fagfolk i matte og naturfag er fornøyde
med de nye forslagene til læreplaner som ble overlevert til utdanningsminister
Kristin Clemet (H) tirsdag. .... |
Vet ikke hva elevene skal lære til høstenLærere ved 205 skoler, spredt rundt omkring i 80 norske kommuner,
får ikke et endelig svar på hva elevene skal lære før noen dager før skolestart..... |
Høgskolen i Volda (HVO) har gjennom tidene drevet et aktivt utviklingsopplegg når det gjelder naturfagundervisning. Siden UFD sin strategiplan for kompetanseutvikling i grunnopplæringen er en innbydelse til å samarbeid om å utvikle et bedre skoleverk, ønsker vi gjennom denne nettsiden å bidra til å styrke naturfaget, som ifølge planen er et prioritert fagområde. Et klikk på heftet til venstre gir diverse klipp fra denne planen som har tilknytning til naturfag sammen med noen generelle kommentarer knyttet til hva som kan gjøres for å nå de målene som ligger bak.
Vi har også klippet og kommentert litt fra andre dokument som ligger til grunn ovennevnte "epleplan" slik at de som er interessert i naturfagdelen skal slippe å lese hele dokumentene. Stortingsmelding 16 om kvalitetsreformen er fra 2002 mens stortingsmelding 30 (kultur for læring kom litt senere, mens handlingsplanen "Realfag, naturligvis" er revidert siste gang i 2005.
I motsetning til Clemet (se ramme til høyre) opplever vi ikke at de nye læreplanene gjør det klarere hva elevene skal lære i for eksempel naturfag. Også konklusjonen i adressavisen om at fagfolk i naturfag er fornøyd med de nye planene synes også å være misvisende (Isnes sier vel bare at den var bedre enn tidligere utkast). Selv har jeg da ikke hørt at noen som er direkte involvert i naturfagundervisning er fornøyd med læreplanen. Men erfaring tyder vel på at en læreplan som er kommet så langt i prosessen sannsynligvis vil bli vedtatt i stortinget. Poenget her er da at vi som er involvert i naturfagundervisningen heller bør forene oss bak de generelle målsettingene i planen som vi vel er enige i, og så legge bort uenighetene om detaljer i planen. I denne sammenhengen er spørsmålet som er reist i det tredje avisutklippet aktuelt. Hva med lærebøker og hva bør de neste generasjons lærebøker inneholde? Alle som har direkte tilknytning til skoleverket vet at lærebøker alltid vil være en bedre garantist for en brukbar naturfagundervisning enn ingen lærebøker, og tiden er derfor inne til å samordne innsatsen om å få med det vi vet fungerer i de nye lærebøkene.
De nye planene sier at faglige premisser skal legges til grunn og det er da viktig at mennesker med faglig bakgrunn i alle de involverte fagene blir involvert slik at ikke viktige element i naturfaget blir utelatt fra lærebøkene til kommende generasjoner. En hovedforskjell på den nye læreplanen i forhold til tidligere planer er at den er kort og lite presis og her vil vi derfor først prøve å gi en oversikt over hva som er med og ikke med av de fagemnene som har vært med i tidligere utgaver av norske lærebøker.
For å kunne kartlegge hva som skiller den siste planen fra tidligere planer trenger man en fagstruktur
Figuren til venstre viser en fagstruktur med fargekoder som er brukt i forbindelse med sammenlikning av ulike læreplaner.
Ved å klikke på bildene til venstre får man noen klipp fra fagdelen av L97 og hele naturfagfagdelen av utkastet til L06 som er offentliggjort i 2005.
Aktører som har tilknytning til kunnskapsløftet
Offisielle skriv knyttet til kunskapsløftet