^Julebrev 2020  til 2021

Hei igjen. Et nytt år er nesten over og selv vil jeg kalle det for det "mest oppklarende" så langt! Slikt begynte også forrige julebrev, og jeg antyder altså her at min nye aha-opplevelsen som jeg fikk fredag 11/12 2020 er enda større, selvom den i utstrekning er mye mindre enn vindmøllene på Øksendalsheia.  Den dagen fikk Sirdalskameratene, som er både ei sanggruppe og en "hjelpegruppe" med blant annet utdeling av mat, et gratis julebord. De som kjenner meg vet at jeg ikke er overbegeistret for hverken ribbe. luksus eller kaffe. Men likevel var det nettopp her jeg fikk min store "desembergave" som på en måte markerer startpunktet for en ny og enda dypere forståelse av verden. Gaven kom da fra han som ledet julebordet og som jeg her kaller Steinar. Han ledet da en bordkonkuranse hvor de fire bordene etter tur fikk hver sine spørsmål som de skulle svare på mens de andre hørte på. Spørsmålene var da det jeg vil kalle "morsomme forvirringsspørsmål"og alle lo.

En bonde har 10 kaniner, 20 hester og 40 griser. Hvis vi kaller grisene "Hester", hvor mange hester har bonden?
Svarkommentar fra den som laget spørsmålet: Griser forvandles ikke til hester bare fordi vi velger å kalle dem det. 

Men det var da ett spørsmål jeg ikke fikk ut av hodet etterpå. Det ble på en måte den "illustrasjonen" jeg trengte for å få et oppklarende overblikk over de mange problemene jeg arbeidet med mens jeg "satt inne og ventet på at regnet skulle gå over til snø. Det spørsmålet som jeg etterpå brukte flere dager på å forstå rekkevidden av, er gjengitt til høyre. Min andre tanke i forhold til å forstå dette spørsmålet var da at dette er et eksempel på at "en dåre kan spørre mer enn 10 vise kan svare". Men jeg tror da ikke på tilfeldigheter og spørsmålet er etter mitt syn for bra til å være laget av en dåre. En tredje tanke som i ettertid bare har vokst, er at det er laget av en vismann som ønsket å vise at man kan stille enkle spørsmål som det ikke er et entydig svar på. For dem som leser noe av alt det andre jeg nå har lagt ut på nettet, så vil dere kanskje skjønne hva jeg har lært av spørsmålet. Etter et vel langt brev i fjor vil jeg da her bare kort avslutte filosoferingen med å henvise til Betlehemstjerna som besøkte oss i går, sannsynligvis fordi skyer skjulte den for dem som kunne ha sett den.  Klikk to ganger på det blå tegnet '^' øverst i venstre hjørne og da finner du Betlehemstjerna i den første menyen på den nye nettsida HustakRop. Opplevelsen jeg videre fikk mens jeg skrev om Betlehemsstjerna 21/12 2020 ble da enda større for meg enn den som handlet om hester og griser. Her vil jeg så avslutt med tre minneverdige opplevelser fra dette året som jeg tror alle umiddelbart forstår uten å tenke så mye.

Den første skjedde i fjor vinter da jeg ble kontakte av nevøen min Finn som sa at telefonen min ikke virket og at Sissel hadde kjørt i fjellveggen på vegen til Tonstad, og at vi måtte dra dit og sjekke om bilen kunne berges. I min optimisme foreslo jeg å bruke veteranbilen min fordi den hadde flere seter enn Finn sin varebil. Det ble etterhvert klart at det ikke var mulig å berge bilen og en redningsbil ble da tilkalt. Men da vi  skulle kjøre hjem i veteranbilen ville den ikke starte. For meg og Finn ble det da en litt morsom opplevelse da vi måtte ringe Arne Ivar og be ham om slepe oss hjem. Bildet har Finn tattt og han mente da at det måtte bli med i neste julebrev.  

En annen opplevelse som vel også var størst for meg skjedde i Seljor på en liten ferietur med Hiacen. Der fikk vi en omvisning i den gamle kirka av presten. Vi hadde på forhånd vært i Hedal stavkirke som i likhet med andre kirke hadde vel mye "distraherende kunst". Jeg  prøvde da å ta bilde av altertavla med mobilen, men den hadde jeg glemt å lade opp og derfor fikk jeg neste bilde fra Sissel. Min tanke er da at hvis det er noe vi mennesker trenger å bli minnet om i kirka, så er det vel å gjøre det Jesus sa. Derfor tenker jeg at budene eller Jesu kjærlighetsbud har for liten plass i norske kirkebygg.

 

Det siste bildet jeg da trekker fram her er fra Hagespelet som først ble gjennomført 20/9. Men Herren velsignet oss med fint vær og alle tilbakemeldingene underveis og  i ettertid var da svært positive. Her vil jeg da takke dere som var med på ulike måter. Kanskje vi kan gjenta det flere ganger uten slitsomme øvinger?  For nå har vi vist at vi får det til! Merk at alle i ettertid kan se dette hagespillet om igjen ved å klikke to ganger på det blå tegnet '^' oppe i venstre hjørne og så velge HageSpel.
 

God jul og et velsignet nytt år til dere alle! (22/12-2020)

PS Det som for meg sannsynligvis vil bli årets "største bildet" fra 2020 ble tatt på ettermiddagen på julaften etter kirketid fra et hus på en fjelltopp ved Nodeland i Kristiansand kommune hvor vi var på besøk hos Vibeke, datter til Sissel. Bildet er tatt av huset "konge"  Asgeir instruert av undertegnede "vismann" og både huset og "Betlehemstjerna tre dager etterpå" er vist nedenfor.

 
Huset på fjelltoppen hvor vi feiret jul ,tatt med egen mobil på første juledag før soloppgang mens vertsfolket sov

"Betlehemstjerna" Jupiter og Saturn tatt på julaften etter kirketid. Bildet kan forstørres ved å klikke på det (2x), men det forstørrede bildet er på 4,2MB og nedlasting kan "ta" tid og penger. Zoom var ca 200mm og det er mulig å "se" de fire planetene til Jupiter som en lys stripe nedover til høyre

Her vil jeg ellers bare henvise til fila BetlehemStjerna2020 hvor jeg viser hva jeg skrev mandag 21/12 da Betlehemstjerna egentlig viste seg ifølge astronomene, men som vi i Norge ikke fikk se fordi værmeldere våre hadde spådd regn og skyet vær.