Julebrev 2018

Hei igjen. I firma og organisasjoner er det vel en tradisjon med å skrive årsmelding når et år er omme. For meg er de aktuelle julebrevene fra 1986-2017 som jeg har lagret på data blitt et slags tilbakeblikk på livet, hvor jeg prøver å forstå meningen med mitt eget liv. Et spørsmål i år er da om jeg har vært med å gjøre jorda til en mer fredfull plass i 2018?

I bildesamlingen min har jeg funnet et bilde fra Havøysund (i nærheten av Nordkapp) hvor vi besøkte noen venner. Det gjorde sterkt inntrykk å oppleve at sola var høyt på himmelen hele døgnet og de hyggelige folkene vi bodde hos, gjorde finnmarkturen til høydepunktet. Selv syntes jeg også at det var positivt å se vindmøller, som på en måte veiet litt opp for all diesel vi brant opp på vegen opp gjennom Sverige og ned gjennom Norge. Ellers hadde vi fint vær i Finnmark og regn i resten av NordNorge og Trøndelag. Det gjorde at vi fikk desto mer tid til å besøke venner i MidtNorge og vi slapp da å se alle severdighetene i Troms og Nordland.

Det andre bilde viser bygging av en gapahuk på Øksendalsheia sammen med ei datter av Sissel og hennes folk. Den bakenforliggende drømmen var da å samle flere generasjoner til naturopplevelser med bål, og derfor har den aktuelle gapahuken et barnerom bak. De som da kan være oppe litt lenger kan nyte solnedgangen rundt bålet - før de selv sovner under tak med utsyn over et fjellvann og nattehimmelen. Nå er det ikke alltid at drømmer blir virkelighet, og på grunn av den tørre sommeren ble det ikke bål i juli. Når jeg tenker tilbake på de overnattingene vi har hatt her i 2018, så er alt positivt! - kanskje fordi den tørre og varme sommeren resulterte i lite mygg og fordi vi sjekket været før vi overnattet ute . Men bildet til venstre er da en påminnelse om at det også kan regne på Øksendalsheia, og når den ene regnbyga jeg husker fra i sommer, kom rett etter at øvre delen av taket var på plass, så tenker jeg at Gud sendte regnet for at vi skulle kunne teste taket. Erfaringen var da at taket lekket. Men nå er det tett torvtak på gapahuken, og her vil jeg bare innby alle som leser dette og deres venner til gratis å sove ute på heia på skumgummimadrasser i alt slags vær - ;men siden gapahuken er dimensjonert for en familie av gangen, så må dere ringe å bestille overnatting på forhånd.

Det bibelverset som ellers har gjort størst inntrykk på meg dette året er Jes 2,4 Han skal dømme mellom folkeslag og skifte rett for mange folk. De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig.
Dette ble les på en adventsgudstjeneste, i desember og følgende sang ble fremført på en av de romantiske julefilmene Sissel og jeg så før jul:

Problemet med begge disse tekstene, er at vi ikke ser dem oppfylt i vår tid og derfor er det nærliggende å ikke tro på disse profetiene. Men etter at også 2018 har ført meg stadig dypere ned i det jeg kaller historieforfalskninger &quo og eiendomsvindel knyttet til Øksendalen og vestre delen av Fjotland, så har jeg mer og mer følt et behov for hjelp fra en 'Fredsfyrste' (Jes.9,6:'..et barn er oss født..Fredsfyrste.. til å skifte rett for mange folk'. Samtidig har jeg mer og mer fått en følelse av ;at vår tid er den tida da 'Fredsfyrsten vil skifte rett'. Jeg tror altså at det er i vår tid at DenHelligeÅnd vil hjelpe oss med å forstå sannheten som vel er ensbetydende med å avsløre løgner og gjøre de vises visdom til skamme. (Joh.16.3 'Men når sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten.').

Videre tror jeg at denne sannheten vil gjøre oss fri fra syndens konsekvenser slik som Jesus sa i Joh.8,32:'Da skal dere kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri.'. Fred på jorda forutsetter da at folk tror sannheten og er villig til å gi opp urett/urettmessige goder for å få til en rettferdig fordeling. Det vanskeligste i den pågående 'fredsprosessen' er vel å få folk som ikke vil, til å tro sannheten. Gud selv som skapte mennesker, tvinger ingen til å tro på ham, og de som ikke ønsker å bli med i et 'fredsrike', får sannsynligvis ønsket oppfylt. Men jeg tenker da at Gud, som skapte verden og står bak Bibelen, har en plan for hvordan folk 'skal smi sverdene om til plogskjær';. Om sannheten om hvem som eide hva før den tyske okkupasjonen av Norge i 1940, er en del av den sannheten som SannhetensÅnd vil hjelpe oss å forstå, så innrømmer jeg her at jeg ikke ble ferdige med bokprosjektet denne jula heller - og videre avsetter jeg herved et ekstra år til forskning og skriving for om mulig å luke ut eventuelle feil og å gjøre historia mest mulig forståelig for folk flest.

God jul og et velsignet nytt år til dere alle! (23.12.2018)

PS Fordi sendingen av julebrevet på lillejulaften ikke fungerte som den skulle, sender jeg en ny forsinket utgave i dag som forhåpentlig kommer fram til alle !?