En julehilsen fra Volda        

I dag er det 3. søndag i advent og blå himmel, men vi får ikke se sola her som vi bor fordi den er bak noen fjell til i begynnelsen av januar. Men om sola ikke skinner direkte på oss, i denne mørketiden er det mye å glede seg over når vi ser tilbake på dette første året som begynner med et 2-tall. Planetene Jupiter og Saturn, de lyssterke planetene som vi ser på østhimmelen etter at sola er gått ned, hadde sannsynligvis en samstilling da Jesus ble født (En sannsynlig teori er at det var disse to plantene som utgjorde betlehemstjernen som ledet vismennene til Jesus) og de har da hatt en tilsvarende samstilling ved begynnelsen av dette nye årtusenet. Jesu fødsel var starten på noe nytt og ting tyder på at også i vår tid opplever starten på noe nytt.

Det mest interessante som har skjedd dette siste året var nok en tur til Egypt og Israel med et nystartet reiseselskap (Discovery Tours) i april hvor vi blant annet dykket etter vognhjul fra Egypterhæren i Rødehavet og fant svovelkuler i ruinene etter Gomorra. I oktober var jeg så på en tilsvarende tur i Øst-Tyrkia hvor vi studerte de fossile restene av Noahs ark og andre spor av de første sivilisasjonene etter flommen. Når jeg så i tillegg har oppdaget endel problemer innenfor tradisjonell astronomi som tyder på at Bibelens historiske troverdighet er større enn folk flest tror, så tror jeg at vi går mot noen spennende år framover hvor ulike vitenskapelige disipliner (astronomi, arkeologi, geologi, biologi ol. ) vil gjennomgå noen grunnleggende reformer. Da Jesus kom for 2000 år siden hadde han problemer med å få samtiden til å tro, og han uttdypet dette ved å si at den som ikke trodde på det som var skrevet i mosebøkene heller ikke kunne tro på ham (Joh.5,45-47). I dag finnes det vel også mange som sier at de tror på Bibelen, men som samtidig mener at urhistorien slik den er beskrevet av Moses ikke gir en fysisk beskrivelse av hvordan verden ble skapt. Bakgrunnen er da at de tror at "vitenskapen" har bevist at Bibelen ikke er historisk korrekt. Selv synes jeg da at det har vært utrolig interessant å oppdage at Bibelen har vist seg korrekt på alle de områdene hvor den er prøvd. Jeg forventer derfor at de mange tankebygningene som har reist seg mot kunnskapen om Gud snart vil falle. Da Gud sendte Jesus for 2000 år siden var det et presteskap som var de mest aktive motstanderne og jeg håper da bare at dagens ulike "presteskap" og "vismenn" vil plassere seg på rett side når moderne tankebygninger begynner å vakle. Se ellers bilder av vognhjul, svovelkule og Noahs ark på baksiden.

Når det gjelder familien så bor vi fortsatt i Volda og er engasjert i de vanlige aktivitetene. Vidar går nå tredje året på videregående, spiller volleyball og tar kjøretimer.  Skolen kunne gjerne vært høyere prioritert. Arnhild arbeider fortsatt ved voksenopplæringen og jeg underviser lærerstudenter og førskolestudenter ved HVO. I sommer var vi som vanlig samlet på sørlandet hvor hovedaktiviteten var arbeid med diverse gamle bygninger. Ellers kan vi nevne at vi er blitt båteiere (en 15 fot robåt) og planen for neste sommer er noen trivelige seilturer på sørlandet etter at faren har laget en mast og mora har sydd seil. Når det gjelder den forestående jula så er planen å feire en stille og rolig jul i Volda, og siden julesnøen er kommet (5-10cm) oppe i byggefeltet vårt og værmeldingen er bra fram til neste helg skulle utsiktene være bra.

God Jul og Godt Nytt år!

17.12.00   Vidar, Arnhild og Erling Skaar

 

Nuweiba ved Akkababukta i Egypt

 

  Gomorra vest for Dødehavet i Israel
 

Noahs Ark nær Dogubayazit i Tyrkia